آشنایی با شیربرقی (Solenoid Valve)

هفته ی دهم : آشنایی با شیربرقی (Solenoid Valve)

شیربرقی 

شیر برقی ، قطعه ای است که جهت کنترل جریان سیال استفاده می شود .

  • شیربرقی ها از دو قسمت اصلی تشکیل شده است :
  1. بوبین
  2. بدنه
  • بوبینبه قسمت الکتریکی شیربرقی ، بوبین گفته می شود . به عبارت دیگر، بوبین یک سیم پیچ با خاصیت مغناطیسی بالاست . این قسمت یکی از مهمترین قسمت های شیربرقی هوا می باشد که از یک سیم پیچ تشکیل شده است که با اعمال نیروی الکتریکی باعث بسته شدن و یا باز شدن شیر می شود . نیروی الکتریکی مورد استفاده این قسمت بسته به نوع شیر میتواند برق شهری 220  یا 12 یا 24 ولت باشد . بیشترین خرابی شیربرقی هوا از این قسمت اتفاق می افتد . کیفیت این قسمت باعث عمر طولانی شیر می شود ، البته اتفاقاتی مثل نوسانات برق و یا اتصال در سیم کشی می تواند باعث خرابی این قسمت شود .
  • بدنه شیربدنه شیر محل عبور جریان هوا می باشد . بدنه شیر بسته به نوع کاربرد می تواند دارای جنس های مختلف باشد . جنس بدنه شیر ، یکی از اثرگذارترین موارد در قیمت و وزن شیر می باشد . معمولترین مواد استفاده شده برای بدنه شیر عبارتند از پلاستیک ، برنج ، استیل ، چدن و سایر ترکیبات . این قسمت بسته به مقدار جریان عبور هوا باید بتواند فشارعبور هوا را بخوبی تحمل کند و همچنین در سایز مناسب انتخاب شود .

لازم به ذکر است ، شیربرقی های استفاده شده در کمپرسور های اسکرو و درایرها به دو دسته تقسیم می شوند :

  1. شیربرقی با تایمر
  2. شیربرقی بدون تایمر

شیرآلات  با تایمر معمولاً در درایرها و کمپرسورها به عنوان اتودرین جهت تخلیه آب و روغن استفاده می شوند .

شیرآلات بدون تایمر جهت باز و بسته کردن مسیر عبور هوا در دریچه ی آنلودر و مخزن سپراتور به عنوان تخلیه سریع کاربرد دارند .

شیربرقی تایمر دارشیر برقی یک دستگاه الکترومکانیکی است که در آن بوبین (مگنت) از یک جریان الکتریکی برای تولید میدان مغناطیسی استفاده کرده و باعث یک مکانیسم برای به حرکت در آمدن اسپول داخل شیر برای باز و بسته شدن آن می شود. لازم به ذکر است شیربرقی تایمردار از نظر راه یا پورت ورود و خروج یا دریچه ورود و خروج با نام 2/2 شناخته می شوند .

شیر برقی تایمردار از نظر کارآیی به دو دسته تقسیم می شود :

  1. NO
  2. NC

 

  1. شیربرقی Normal Open : این حالت به شیربرقی هایی گفته می شود که هنگامیکه جریان برق قطع است ، این شیر باز است و سیال از شیر عبور میکند و هنگامیکه برق وصل می شود شیر بسته می شود و سیال پشت شیر می ماند .
  1. شیربرقی Normal Close : این حالت به شیربرقی هایی گفته می شود که هنگامی که جریان برق قطع است ، این شیر بسته است و سیال پشت شیر می ماند و هنگامیکه جریان برق وصل میشود شیر باز می شود و سیال از شیر عبور می کند .

شیر برقی 2/2 : منظور از 2/2 تعداد راه های ورود و خروج است که در این نوع یک ورود و یک خروج داریم . این نوع شیرها در بازار به دو صورت NC  و NO موجود است .

شیربرقی 2/3 :منظور از 2/3 تعداد راه های ورود و خروج سه عدد (َA: مصرف کننده / P: ورودی فشار اصلی / T: تخلیه) می باشد و حالات کاری دو حالت ( NO / NC) می باشد .

شیر برقی ها برای موارد مختلف استفاده می شوند ، برخی از این موارد عبارتند از : باد (پنوماتیک) ، آب ، گاز،بخار، روغن، بنزین و … بوبین یا مگنت شیربرقی هم در انواع ولتاژها وجود دارند 12 و 24 و 48 و 110 و 220 ولت هم DC  و هم AC   و همچنین می توان برای کنترل زمان باز و بسته شدن شیر برقی به آن تایمر هم اضافه نمود که برای تخلیه کمپرسور هوا و … استفاده می شود .